Genel Bilgiler

İş Sağlığı ve Güvenliği(İSG) işyerlerindeki tüm çalışanların sağlık ve güvenlik açısından tam bir iyilik halinde olması için çalışmaların yapıldığı bilim dalıdır. Esas olarak İSG'de, işyerlerinde çalışanların karşılaşabilecekleri tehlikelerin ve bu tehlikelerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek risklerin tespit edilerek değerlendirilmesi ve bu risklerin elimine edilmesi ya da risklerin kabul edilebilir seviyeye indirilmesi amaçlanmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği bünyesinde mühendislik, sağlık ve hukuk gibi farklı uzmanlık alanlarını barındıran multidisipliner bir alandır. 

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de İş Güvenliği kavramı, hızlı sanayileşme ile doğru orantılı olarak önemini arttıran bir husustur. Son yıllarda ülkemizde İş Güvenliği konularında hızlı gelişmeler yaşanmakta olup, bunun temel nedeni sanayi ve endüstride yaşanan hızlı gelişmeler ve buna paralel olarak insan hakları konularında sağlanan ilerlemelerdir. Bu kapsamda, ülkemizde İş Güvenliği konusunda yeni kanunlar ve bu kanunlara paralel yönetmelik ve yönergeler çıkarılarak yürürlüğe alınmıştır. Yaşanan bu gelişmeler hem bürokraside hem de endüstride İş Güvenliği konusunda uzmanlığa sahip insanlara olan ihtiyacın giderek artmasına neden olmuştur. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bulunan İş Güvenliği programı bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik uzman kişilerin yetişmesini sağlayacaktır.

Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İş Güvenliği Ana Bilim Dalı bünyesinde dört adet lisansüstü program bulunmaktadır:

  • İş Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türkçe, II. Öğretim) 
  • İş Güvenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı (Türkçe, Uzaktan Eğitim) 
  • İş Güvenliği Tezli Yüksek Lisans Programı (Türkçe, II. Öğretim) 
  • İş Güvenliği Doktora Programı (Türkçe, I. Öğretim)

İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına göre; İş Güvenliği programında tezli veya tezsiz yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası* sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Yine bu alanda Doktora eğitimini tamamlayanlar ise doğrudan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikasını almaya hak kazanmaktadırlar.

 

*Yüksek Lisans sonrası B sınıfı uzmanlık sınavına girebilecek kişiler: Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar.

Teknik Eleman: Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programı mezunlarıdır. 


Bu sayfa İş Güvenliği Anabilim Dalı tarafından en son 22.11.2019 15:44:28 tarihinde güncellenmiştir.

İş Güvenliği Anabilim Dalı

HIZLI ERİŞİM